Aktuellt februari 2015
Utveckla din kommuns arbete med förorenade områden vid fysisk planering! Nu kan du ordna ett seminarium hemma på din arbetsplats, med stöd från miljösamverkan. Hör av dig till projektledarna om du vill ta del av materialet.
Aktuellt juni 2014
Del 1 av MVGs handläggarstöd om förorenade områden finns nu publicerat till höger. Istället för att skriva en traditionell rapport har projektgruppen försökt skapa ett handläggarstöd som är mer anpassat för läsning direkt på datorn genom att klicka sig fram. Handläggarstödet är även utformat med tanke på att läsaren ska kunna läsa enbart utvalda delar av handläggarstödet.
De avsnitt som beskriver kommunens och länsstyrelsens olika roller är både riktade till de aktuella verksamheterna men även till övriga berörda för att de ska få en ökad förståelse för andra aktörers ansvar och ämnesområden.
Del 2 utgör ett så kallat ” interaktivt seminarium” om förorenade områden och fysisk planering. Syftet med seminariet är att få ökad kunskap, dela erfarenheter och utveckla interna rutiner/arbetssätt kring förorenade områden inom den fysiska planeringen. Vi återkommer med information om detta.
Aktuellt maj 2014
Projektet fortsätter till sommaren och projektgruppen arbetar hårt med att färdigställa handläggarstödet. Ambitionen är att det ska publiceras till midsommar.
Aktuellt december 2013
Projektgruppen jobbar på för fullt med handläggarstödet och har bokat in fyra möten fram till mars. Vill du dela med dig av din kommuns arbetssätt eller har tips på andra som lyckats lyfta EBH-frågan på ett bra sätt i sin kommun så hör av dig till Anna.Malmros@lansstyrelsen.se.
Aktuellt oktober 2013
Projektgruppen träffades den 10 september och har sedan dess arbetat i två mindre arbetsgrupper. Den ena gruppens inriktningen syftar till att kommunerna ska kunna skapa en tydligare riktning, en strategi, för sitt EBH-arbete. Vi kommer ta fram underlag för prioritering mellan EBH-objekt samt exempel på arbetssätt för att EBH-frågan ska lyftas internt inom kommunen. Den andra gruppen jobbar med förorenad mark i planfrågor och i synnerhet med att klargöra kommun och Länsstyrelsens olika roller. Tanken är att material sedan ska kopplas samman eftersom allt handlar om förebyggande och strategiskt arbete.
Aktuellt juni 2013
Under våren har projektgruppen träffats två gånger. En enkät har skickats ut till kommunerna för att samla in information om hur arbetet ser ut idag och få in erfarenheter kring strategiskt arbete med förorenade områden.